De lente komt eraan! Leven met de seizoenen.

Leven met de seizoenen is volgends Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) de manier om gezond te blijven en om in onze kracht te staan. De lente komt eraan, de natuur ontwaakt, wordt wakker uit haar winterslaap. We krijgen meer energie, energie om nieuwe uitdagingen aan te gaan, mits we genoeg rust genomen hebben in de winter, die daarvoor staat.

Hout is het element dat bij de lente hoort en staat o.a. voor flexibiliteit, groei en beweging, voor de organen lever en de galblaas, voor de kleur groen, ogen, pezen en gewrichten en voor besluitvaardigheid en plannen maken. De lente is het seizoen waarin de energie van de lever en de galblaas wordt opgeladen, maar ook de periode waarin deze organen kwetsbaar zijn. Aan het begin van de lente loopt de frustratie soms een beetje op. Het gevoel om van alles te willen, maar er nog niet de energie voor hebben. We waren te druk in de winter. Zuchten, brok in de keel, stemmingswisselingen, depressie, wazig zien, PMS en peesklachten zijn een aantal uitingen van een verstoord Hout element.

TIPS VOOR MEER BALANS IN DE LENTE.

We kunnen het houtelement, de lever en galblaas, ondersteunen in deze tijd. Nu de dagen langer worden is het goed om je activiteit hierop aan te passen, denk aan wandelen, fietsen, tuinieren. De buitenlucht ondersteund ook nog eens de vrije stroom van energie. Yoga en Qi Gong zijn manieren om je energie weer beter te laten stromen. Elke dag een heerlijke wandeling in de lente is sowieso een aanrader, en een remedie tegen voorjaarsmoeheid! Zoek iets wat bij jou past maar ga bewegen in deze tijd van het jaar. Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel, vermijd gefrituurd eten, kant en klaar maaltijden en alcohol, de lever moet namelijk alles voor ons opruimen. Eet daarvoor in de plaats bv meer jonge verse bladgroenten zoals spinazie en peulvruchten, alfalfa, groene appels. Zuur helpt de lever ontgiften. Door producten met een frisse en zuurdere smaak toe te voegen aan onze maaltijd, ondersteunen we dit proces. De lente is de tijd van de voorjaarsschoonmaak, dit geld ook voor onszelf en is dit het moment voor een detox. Start de dag met een glas lauwwarm water en een halve uitgeknepen citroen, of drink brandnetelthee. Genoeg manieren om dit seizoen goed van start te gaan! En natuurlijk kan acupunctuur je hierbij ondersteunen. Geniet van de Lente!

Naar het overzicht

Balance your life with AcuPuur

  • ACUPUNCTUUR

  • MASSAGES

  • NATUURGENEESKUNDE

  • GEZONDE LEEFSTIJL

  • BALANCED LIFE