De menopauze

De overgang of menopauze wordt in de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) ook wel tweede jeugd of “second spring” genoemd. De overgang is geen ziekte maar een normale verandering in je hormoonhuishouding, een begin van een nieuwe fase in je leven. Er zitten ook prachtige kanten aan de overgang. in de Chinese geneeskunde is de overgang een van de twee (samen met de zwangerschapsperiode) grote transformatiemomenten in je leven op fysiek, mentaal en spiritueel niveau.

Toch heeft 80% van de vrouwen last van overgangsklachten, zoals opvliegers, nachtzweten, en slecht slapen. De minder bekende klachten als vermoeidheid, stemmingswisselingen, zwaarmoedig, depressief gevoel, spier- en/of gewrichtspijn, vergeetachtigheid en concentratiestoornissen komen ook veel voor. Een op de drie vrouwen heeft zoveel last van de overgang dat het hun dagelijks leven en werk beïnvloedt.

Deze klachten worden volgens de TCG niet op zichzelf staand gezien, maar worden geplaatst in een groter verband. Meestal wordt dit veroorzaakt door een stagnatie of een yin tekort. Naarmate we ouder worden, krijgen we een tekort aan Yin. Yin beschrijft het vermogen om af te koelen, te voeden, bevochtigen en tot rust te komen. Opvliegers, nachtzweten, droogte en slapeloosheid kunnen symptomen van een Yin tekort zijn. Soms is het een stagnatie die klachten kan veroorzaken, stagnatie kan o.a. hitteklachten en stemmingswisselingen veroorzaken. M.b.v. acupunctuur kan de energie weer vrij stromen en kan Yin gevoed worden. De naalden worden voornamelijk in onderbenen en onderarmen geplaatst.

Veel vrouwen voelen zich direct meer ontspannen na de behandeling en kunnen beter slapen. Meestal is er in de week na de behandeling al effect in de frequentie of de hevigheid van de opvliegers. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is wisselend per persoon, samen met de juiste leefstijl wordt de behandeling ondersteund.

Als je liever geen hormoontherapie wilt, of dit werkt voor jou nog niet voldoende, dan is acupunctuur, aangevuld met de juiste voeding en leefstijladvies een goede oplossing. Overgangsklachten zijn goed te verhelpen met TCG behandelmethoden.

Blijf niet rondlopen met overgangsklachten maar zoek hulp en ondersteuning, en het liefst zo vroeg mogelijk.

Naar het overzicht

Balance your life with AcuPuur

  • ACUPUNCTUUR

  • MASSAGES

  • NATUURGENEESKUNDE

  • GEZONDE LEEFSTIJL

  • BALANCED LIFE