De zomer, "Volg je Hart". Leven met de seizoenen

Vuur is het element dat bij de zomer hoort. Het element Vuur volgt in de Chinese cyclus van de 5 elementen op het Hout (de  lente). Het vuur wordt gevoed door het hout. Je kunt dit zien aan de oplaaiende vlam van het leven, vol kracht, plezier en opwinding. Volgens de Chinese kalender is de zomer de fase van het Vuur, wie leeft met de seizoenen voelt zich lekker in zijn element en kan er volop van genieten!

Vuur is het element dat bij de zomer hoort en staat voor de kleur rood, bittere smaak, lachen, vreugde, passie, het werkt door in de bloedvaten en de tong en staat voor de organen Hart en Dunne darm. Het Vuur element is het meest yang van alle elementen, als het Vuur element stroomt dan voel je verbinding met de mensen om je heen en maak je makkelijk contact. Het hart gaat over praten, letterlijk “het hart op de tong”. Snel praten geeft Vuur in het Hart aan. Vuur is passie, maar als het teveel is wordt je onrustig, slaap je slecht en kun je hitte aanvallen (opvliegers) krijgen. Een rood gezicht, hoge bloeddruk, hartkloppingen, slechte geheugen en graag veel koud water willen drinken zijn eveneens symptomen van een disbalans in het vuurelement. Het Yang van het Vuur wordt in balans gehouden door het Yin, het Yin staat o.a. voor rust, koelen, voeden en stilte.

 

TIPS VOOR MEER BALANS IN DE ZOMER

Wanneer je wilt afkoelen, gebruik dan koelend voedsel zoals sla, komkommer, waterkers, munt en fruit van het seizoen. Drink rooibos of brandnetelthee en vermijd gemberthee. Vis en zeevruchten zijn verkoelend, terwijl de meeste vleessoorten, eieren, kaas en noten iets te verwarmend zijn gedurende de zomer. Pas op met ijskoude dranken omdat dit het lichaam extra belast, vooral je maag en darmen. Om de maaginhoud weer op verteerbare temperatuur te krijgen gaat je lichaam het vuurtje extra opstoken, hierdoor krijg je het nog warmer en kost veel energie. Alcohol en koffie kun je beter verminderen omdat deze meer hitte kunnen veroorzaken.

In de zomer is het de tijd om eerder op te staan en naar buiten te gaan. Het vuurelement symboliseert maximaal activiteit, groot yang en staat voor verbinding. Dat betekend dat het de tijd van warmte is, om naar buiten te gaan, om contacten te leggen en samen met vrienden en/of familie er op uit te trekken!

GENIET VAN DE ZOMER!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naar het overzicht

Balance your life with AcuPuur

  • ACUPUNCTUUR

  • MASSAGES

  • NATUURGENEESKUNDE

  • GEZONDE LEEFSTIJL

  • BALANCED LIFE